Kuiv teooria

xhtmlKüllap olete unistanud  oma kodulehekülje loomisest. Browseri-põhised veebilehe loomisprogrammid seavad ette piire, ning ei luba kujundada veebilehte oma äranägemise järgi. Sellised programmid nagu Joomla!, Drupal ja Adobe Dreamweaver sobivad küll lihtsamate veebilehtede loomiseks, kuid keerulisemate ja interaktiivsemate veebilehtede loomisel muutuvad nende programmide kasutamine keerukaks. Minu soovituseks on luua veebilehti HTML abil.  Html tundma õppimine ei nõua matemaatilisi ega programmeerimisoskusi, ning selle kasutamise oskus on alati hinnas.

Nõutud oskused

  • Arvuti kasutamine: Algaja
  • Eelnevad teadmised/oskused: 0 (kuid mõningane arusaam toimuvast tuleks kasuks)
  • Tase: Alg

Mida vaja läheb?

    1. Mõnda tekstitöötlusprogrammi, aga väga soovitan kasutada Notepad++ märkmiku
    2. Browserit ehk veebisirvijat
    3. Tahtejõudu

Mis on veebileht? Veebileht on  kogum erinevatest failidest, mis on paigutatud serverile ja millele on juurdepääs Interneti kasutajatel. Veebileht koosneb tekstist, linkidest, piltidest, skriptidest  jne. Veebilehitseja ülesandeks on kujutada kõik kasutaja jaoks mõeldud failid õiges järjekorras ja kohas. Selle eest vastutab veebilehe luustik HTML.

HTML (HyperText Markup Language) ei ole programmeerimiskeel, vaid “märgendikeel”, milles kasutatakse erilisi märgendajad (tags). “Hypertext” tähendab selle märgendikeele tööpõhimõtet: tekst või tekstilõik täidab mingit kindlat ülesannet. “Markup Language” tähendab märgendikeelt millest veebileht koosneb.

XHTML, mida ma teile õpetan, on 1999.aastal ilmunud HTML keel, mis on küll praeguseks vananenud, kuid seda kasutatakse veel siiamaani, kuna uut HTML-i mõned veebisirvijad veel ei toeta. XHTML-ga saab täisväärtuslike veebilehti luua vaatamata sellele, et ta on juba niivõrd vananenud.

CSS (Cascading Style Sheet) Teadupoolest on igale veebilehele vaja kaunistust, ning selle ülesande täidab CSS . CSS on vajalik veebilehe kujundamiseks,  objektide asukoha määramiseks ja kaunistamiseks. HTML-i ja CSS-i kasutatakse alati koos, kuna ainult neid koos kasutades saab koostada veebilehe.

Ettevalmistus

Selleks, et hakkata veebilehte looma, on vaja programmi, kuhu saaks vajaliku koodi sisestada ja veebisirvijat, milles saaks valmis tööd kontrollida. Veebisirvija võite ise valida, kuid veebilehe valmistamise aluseks võib kasutada kas arvutis olevat märkmiku või siis mõnda koodiredaktorit. Kirjeldan kuidas valmistada ette platform veebilehe jaoks kahel viisil:

1.Märkmikus

Avame märkmiku (notepad) Windowsis

Sisestame lahtrisse

<html>
<head>
<title>See on pealkiri</title>
</head>
<p>See on proovi lehekülg</p>
</html>

Salvestame faili nimega index.html. Alumises lahtris valime nimelaiendiks “All Files” => Salvestame kergesti leitavas kohas.

Avame veebisirvija =>File => Open =>Leiame salvestatud faili arvutist ja vajutame “Open”.

2.Notepad++

Laeme alla programmi aadressilt http://notepad-plus-plus.org/download/v6.3.html ning installime.

Avame programmi ja sisestame samamoodi tekstialasse:

<html>
<head>
<title>See on pealkiri</title>
</head>
<p>See on proovi lehekülg</p>
</html>

Valime sobiva koha salvestamiseks ja paneme nimeks “index” => Nimelaiendiks valime “html”-i.

Veebilehe vaatamiseks valime programmi menüüst Run =>Meile sobiv veebisirvija.

Mina hakkan kasutama just Notepad ++, seepärast soovitan ka teile installida see programm juhul kui soovite minuga kaasa teha.

Ülesanne

Proovige luua tühi veebileht eelpool kirjeldatud viisil. Juhul, kui tekib raskusi või midagi ei tööta, kirjutage julgelt kommentaarides.

Kirjuta kommentaar