Kuidas valida tahvelarvutit?

artleo.com-19704Tahvelarvutid on tänu iPadi turule ilmumisele saavutanud teatud kindla koha elektroonika maailmaturul. Praegu ei tooda tahvelarvuteid eriti paljud ettevõtted, kuid mudelite valik on sellegi poolest suur. Kuidas peaks valima endale sobiva tahvelarvuti?

Tahvelarvuteid on kahte tüüpi:

  • Personaalne tahvelarvuti on põhimõtteliselt täisväärtuslik arvuti ainult, et palju kompaktsem. Tahvelarvutiga saab vajadusel ühendada klaviatuuri ja arvutihiire ning sellega muuta tahvel sülearvutiks. Nendele tahvlitele saab installida täisväärtuslike operatsioonisüsteeme, nagu näiteks Windows, Linux ja Mac OS.
  • Mobiilne tahvelarvuti on nutitelefoni ja sülearvuti omapärane hübriid. Tahvel on mõeldud eelkõige Internetis surfamiseks. Erinevalt personaalsest tahvlist on mobiilsel tahvelarvutil mobiilne operatsioonisüsteem, näiteks Google Android ja Apple iOS või veebirakendustele orienteeritud OS-d, näiteks Chrome OS. Täisväärtusliku operatsioonisüsteemi mobiilsele tahvelarvutile installida ei saa. Seega on mobiilsed tahvlid vähem funktionaalsed kui personaalsed tahvelarvutid.

best-student-tablet-mEnamus inimestest mõtlevad tahvelarvuti all just mobiilseid tahvelarvuteid. Need on kaalult kerged, suhteliselt odavad (võrreldes personaalsete tahvlitega), mugava kasutajaliidese ja  veebisirvimise funktsiooniga, ning sellega saab pikaajaliselt töötada. Seepärast vaatame, kuidas valida just mobiilset tahvelarvutit.

Esiteks pöörame tähelepanu tahvelarvuti riistvarale, esiteks protsessorile. Protsessor ei ole tahvlitel sama võimas kui tänapäevastel laua-ja sülearvutitel. Kuid samas pole tahvlile võimast protsessorit vaja ning pealegi vajab võimas protsessor palju elektrienergiat. Kui te ei kavatse teha tahvliga midagi rohkemat kui seda, milleks on seda välja mõeldud, siis paarisajast megahertsist täiesti piisab. Tänapäeval on tahvlite protsessorite võimsus alates 800 megahertsist ja rohkemgi, 1 GHz-se protsessoriga saab vaadata HD-kvaliteediga videot ja mänge mängida. Mida rohkem hertse, seda võimsam, kuid seda rohkem kulutab ta elektrienergiat.

ipad-girlTeiseks tähtsaks parameetriks on mälu, selle all võib mõelda nii püsi-kui ka operatiivmälu. RAM mõjutab tahvelarvuti töökiirust, praeguste süsteeminõuete juures peaks 1 GB RAM-st normaalseks tööks piisama. Püsimälu valiku suurus oleneb juba kasutaja ahnusest, kui palju ta tahab oma tahvelarvuti mällu topida, tahvelarvuti mälu võib Micro-SD kaardi abil alati suuremaks muuta.

Tahvelarvutitele on installitud mobiilsed OS-d,  iPadidel on selleks Apple iOS ja kõigil ülejäänutel on kas Google Android või Windows Mobile. Apple iOS maksab rohkem ja sellele rakenduste installimiseks läheb vaja rahakukrut kergendada. Samas on Google Android kõige levinum ja paljud rakendused on tasuta saadaval.

Ekraani suurus on tahvlite juures üheks kõige tähtsamaks parameetriks. Mobiilsete tahvlite suurus võib olla 4-11 tolli, kõige levinumad on 7-10 tollise ekraaniga tahvlid. Kui teile on tähtis, et tahvel oleks odav ja kompaktne, valige väiksema ekraaniga mudelid, kui aga hindate mugavust, valige suure ekraaniga arvuteid, kuid pidage silmas, et need kulutavad rohkem elektrienergiat. Tahvelarvutite ekraanid on kahte tüüpi: resistiivsed ja mahutuvuslikud. Mahutuvuslikud on tundlikumad puudutustele sõrmedega, kuid ei reageeri teiste esemetega puudutustele. Resistiivsed reageerivad just puutepulkadele, sõrmedele reageerivad ka, aga väga kehvasti.

appimage.jpg_1Tahvelarvuti tähtsaks parameetriks on selle aku tööaeg, mida pikem see on, seda parem. Tasuks valida mudel, mille aku mahutavus ei oleks alla 2000 mAh. Ei tohiks unustada ka mudeli kaalust, 7-tolliste vidinate optimaalseks kaaluks on kuni 300 g, 10-tolliste jaoks on 700 g.

Tahvelarvutid on mõeldud eelkõige Internetis surfamiseks, tehke kindlaks, et meeldima hakkanud mudelil oleksid WiFi ja 3G adapterid. Lisaboonusena võiks olla USB-pesa, HDMI-pesa, Interneti ühenduse pesa, ning mida ma tungivalt soovitan, et oleks Bluetoothi ühenduse võimalus.

Tahvelarvutid on üldkuhul päris vastupidavad, ning elavad üle paar kukkumist. Vastupidavuse tagab korpuse materjal. Materjaliks võib olla mõni metallisulam, mis tagab väga suure vastupidavuse ning annab stiilse välimuse või mõni plastik, mis teeb mudeli kergemaks ning mugavamaks käes hoidmiseks ja tagab kergema ühenduse WiFi-ga. Samuti ei tasu kellegil muretseda, et ekraan saab kriimustada. Tahvelarvuti ekraani lõhkumiseks on vaja meeletult jõudu kulutada.

Loodan, et antud artikkel aitab teil valida teile sobiva tahvelarvuti.

3 kommentaari “Kuidas valida tahvelarvutit?

  1. Mul on 7″ Android süsteemiga tahvelarvuti, ainuke probleem on, et internetiühendus on väga halb, tihti olematu. Samas ruumis olevas sülearvutis on sama internet piisavalt kiire. Kas see ongi tahvelarvutite puhul tavaline või on minu omal midagi viga?

    • Ma ei ole küll asjatundja sellel alal, kuid üritan vastata: tahvlil endal ei pruugi midagi viga olla, kuid kontrollige üle, kas tahvli seadetes ei ole midagi valesti läinud.

      Kui teil nii sülearvuti kui ka tahvel kasutab ühte juhtmevaba Interneti allikat, siis sülearvuti võtab rohkem “ruumi” selles ühenduses, ehk kogu Interneti ühenduse “tähelepanu keskpunktis” on sülearvuti, ning tahvel saab sellest ühendusest selle, mis sülearvutist alles jääb. Proovige sülearvutil ja teistel seadmetel Interneti ühendus välja lülitada ja siis tahvliga Interneti ühendus saada.

      Kui teil on aga probleem ühendusega igal pool, siis võib probleem olla seadmes. Kui ta on kuskilt välismaalt toodud või välismaisest e-poest ostetud, siis ehk ei sobi seade kokku siinsete ühenduseprotokollidega, ehk meie riigis tahvlile sobiliku ühendust ei leidu. Selline probleem esineb ka välismaalt toodud telefonidel.

Kirjuta kommentaar