Mis on IFTTT ja kuidas see aitab sinu elu lihtsamaks muuta?

ifttt

Vaatame tõele näkku: inimene on laisk loom. Mina olen laisk, naabrimees on laisk ja küllap ka sinul on mõnel laupäeva pärastlõunal tunne, et ei raatsi enam eriti midagi teha. Laiskus on inimese loomuse lahutamatu osa. Internet on aastate jooksul teinud meid veelgi laisemaks kui see on meil looduse poolt kaasa antud. Me oleme jõudnud sellisesse etappi, kus laiskuse generaatorit (loe: interneti) ei viitsi enam eriti kasutada. Seetõttu on olemas vahendid, mis võimaldavad meil asju internetis veelgi kiiremini teha ning teenuseid automatiseerida, nii et meie laiskus saaks rahus edasi süveneda. Üheks selliseks vahendiks on IFTTT.

Mis on IFTTT?

IFTTT ehk If This Then That (maakeeli: kui juhtub see, siis tee seda) on internetiteenuseid automatiseeriv tööriist mis teeb arvutikasutaja elu palju lihtsamaks. Nagu nimigi reedab, töötab antud tööriist põhimõttel “kui juhtub üks asi, siis tee seda”. Näiteks IFTTT salvestab Twitter’is lemmikuks märgitud säutsu automaatselt sinu Evernote’i märkmikusse. Ja ei mingit siblimist kopeerimise ja kleepimisega.

Trigger+Action= Recipe

IFTTT’i teenus toimib retseptide põhiselt, milles on tavaliselt kaks koostisosa. Üheks osaks on nn. Trigger, mis on funktsiooni tingimuseks. Kui tingimus täidetakse, hakkavad hammasrattad käima. Teiseks koostisosaks on Action, ehk tegevus. Kui võtame näiteks retsepti “Saabudes tööle, pane telefon hääletuks”, siis saabumine tööle on trigger ning hääletuks muutumine on tegevus ehk action.best-ifttt-recipes

Sinul võib tekkida nüüd küsimus: milleks ma seda IFTTT’i üldse kasutama peaksin? Vastus on lihtne: kõigeks. IFTTT võimaldab sul automatiseerida praktiliselt kõike mis toimub sinu telefonis, kodus või sotsvõrgustiku kontodega. Sa võid lasta oma Instagrami pildid automaatselt üles laadida Dropbox’i; IFTTT võib salvestada sinu lemmikpalad SoundCloud‘st otse pilvehoidlasse või saadab tähtsad kirjad postkastist Evernote’i märkmikusse. Lastes käiku Androidi või iOS’i põhise seadme (IFTTT toimib igal võimalikul platvormil, lauaarvutil, veebis, Androidil, iOS-seadmel, ning isegi nutikate koduseadmetega) saad sa automatiseerida ka oma mobiilset seadet. Näiteks võid lasta oma telefoni helina hääletuks panna, kui kell saab 12 täis või siis salvestad kõnelogid Google Drive kataloogi. Kasutusvõimalusi on praktiliselt lõputul hulgal.

ifttt-if-this-then-that

Minu lemmikuks on IFTTT’i kõrvaprodukt nimega Do. Tegemist on õigupoolest kolme erineva mobiili äppiga: Button, Note ja Camera. Button võimaldab kasutajal ühe nupulevajutusega näiteks saata kirju teatud sisuga. Note võimaldab teha lühimärkmeid ning saata need Twitter’isse, Facebook’i või Evernote’i. Camera äpp võimaldab  äsja tehtud pilte sõpradega kiiresti jagada, saates need automaatselt  sotsmeedia kanalitesse. Do-rakendused on küll üsna piiratud funktsionaalsusega ning korraga saab ühel rakendusel saab olla kuni kolm retsepti, mis on küll miinuseks, kuid loodetavasti lisavad rakenduse autorid äppile rohkem slotte, kuhu retsepte lisada.

Kuidas algust teha?

Kui ma olen sind oma jutuga pehmeks rääkinud, oled sa ehk otsustanud oma käed sellele pahapoisile külge panna. Ning tegelikult pole ühtegi argumenti, mis peaks sind IFTTT’i kasutamisest tagasi hoidma. Kui mina paar aastat tagasi IFTTT-ga esmakordselt tutvusin, siis minu jaoks oli selle kasutamine üsna keeruline, kuigi paljud blogijad ja ajakirjanikud kiitsid takka, kuivõrd lihtne on seda kasutada. Kuid ajapikku on IFTTT  muutunud üha kasutajasõbralikumaks ning  praegu on selle kasutamine lihtsamast lihtsam.

IFTTT-Recipes

Esimese asjana tuleks sul minna IFTTT-i kodulehele. Teenuse kasutamise tuleb sul registreeruda.  Sisse logides tervitab sind avaleht, kus on välja toodud retseptid mida sa parasjagu kasutad. Avalehel võid retsepti sisse või välja lülitada, seadistada ning vaadata selle toimimise logisid. Eraldi vahekaartidel on Do retseptid, enda loodud ja avaldatud retseptid (jah, sa saad oma IFTTT retsepte luua) ning lemmikretseptid.

IF_Recip09es_-_IFTTT

Nüüd tuleb sul leida endale meelepärane retsept. Neid võid sa leida vajutades lehe ülemises osas olevale nupule Browse, kust pääsed valmisretseptide kogule. Vajutades aga nupule Channels leiad retseptide kanalid, ehk teenused, millega IFTTT toimib. Vajutades ühele neist, leiad retsepte, mis toimivad just selle teenusega. Välja on ka toodud konkreetse kanaliga seotud tingimused ning tegevused.

Reci09pes_-_IFTTT

Otsides retsepti,  ära  vali oma esimeseks katsealuseks  ülemäära keerukat funktsiooni. Alusta lihtsamast ning ajapikku hakka rakendama üha keerukamaid retsepte. Minu valikuks on funktsioon, mis salvestab Gmail’is tähekesega märgistatud kirjad Evernote’i. Vajutades retseptile avaneb uus aken, milles leiad selle lühikirjelduse, sellest allpool antakse käsk aktiveerida retsepti kanalid. Ehk sinult küsitakse luba, et sa annaksid kolmandale osapoolele ligipääsu oma veebilehe kontole. Kõlab küll hirmutavalt, kuid tegemist on IFTTT-i poolt sertifitseeritud teenustega, nii et infolekket ega kontohäkkimist ei tasu karta. Vajutades nupule Activate  vupsab välja dialoogiaken, kus küsitakse, kas ma tõesti tahan anda IFTTT-le ligipääsu minu kontole. Ilma selle kinnituseta retsept ei toimi.

Paypal_Receipts_to_Evernote_by_ludjer_-_IFTTT

Kui kanalid on aktiveeritud, antakse kasutajale võimalus retsepti korrigeerida. Mina ei soovita sinul midagi esialgu näppida, las kõik jääb nii nagu on. Pealegi saad sa hiljem soovi korral seda retsepti veel muuta. Niisiis, sinul jääb üle vaid vajutada nupule Add Recipe. Voila, retsept on loodud ning sinu elu on karvavõrra lihtsamaks tehtud.

Nõuanne:

Retsepti valides, eelista sellist, mille pisipildi paremas ülemises nurgas on täheke kollasel taustal. See tähistab seda, et tegemist on IFTTT meeskonna poolt heaks kiidetud retseptiga. Või siis vali selline, millel on palju kasutajaid ning mida on paljud heaks kiitnud. Nii saad valida retsepti, mis tõepoolest toimib.

Kuidas luua enda retsepti?

Mida teha siis, kui sa ei leia endale sobiliku retsepti ja oled IFTTT-ga “sina” peale üle läinud? On aeg hakkata tegema oma retsepte.

Retseptide loomine toimub põhimõtteliselt ühede ja samade reeglite järgi, nii veebis kui ka igal teisel platvormil. Protsessi näitlikustamiseks kirjeldan ma oma Soundcloud-Twitteri retsepti loomist. SoundCloud‘s on saadaval mitmeid huvitavaid taskuhäälinguid, sealhulgas ka eesti keelseid ning minul tekib vahest tahtmine meeldinud palasid Twitteri vahendusel jagada. Siinkohal tuleb mulle appi IFTTT.

1. samm: Avan oma IFTTT konto avalehe ning vajutan nupule Create a Recipe. Avanenud aknas vajutan nupule This. Nüüd saan valida päästikukanali, ehk teenuse, kus pannakse hammasrattad käima. Minu valikuks on SoundCloud.

Create_Recipe_-_IFTTT

2. samm: Valin tingimuse, mis peab päästikkanalis toimuma, et tegevus algaks. Minu valikuks on New public like mis tähendab seda, et kui ma panen helipalale like’i, siis hakkab midagi toimuma. Seejärel vajutan nupule, mis kinnitab päästiku loomist.

Creat5e_Recipe_-_IFTTT

3. samm: Nüüd  tuleb mul valida sihitiskanal ehk teenus, millele on funktsioon suunatud. Valin Twitteri.

Crea0te_Recipe_-_IFTTT

4. samm: Valin sobiva funktsiooni. Mina valikuks on “Postita uus säuts” ehk Post a Tweet.

Create_Recipe_-_I5FTTT

5. samm: Eelviimase liigutusena saan korigeerida säutsu väljanägemist.

receipt

6. samm: Vajutan nupule Create Recipe

Create_R78ecipe_-_IFTTT

Niisiis, nüüd on minu retsept loodud ning toimib nii nagu peab. Nii see retsepti loomine üldjoontes käibki. Ei midagi keerulist. Ka kõikide teiste teenuste puhul tuleb sul läbi käia samad sammud.

 

IFTTT on selline teenus, mille toimimisest on raske aru saada ning selle kasutamiseks ei näe esialgu põhjust. Kui aga sa näed, et teatud pildid Instagramist on automaatselt salvestunud sinu Dropbox’i ning sina ei pidanud selle nimel praktiliselt lillegi liigutama, oled sa IFTTT-st lummatud ning mõne aja pärast ei kujutagi ette interneti ilma selle teenuseta. Mis aga IFTTT’i puhul kõige lahedam on see, et see on nagu õhk: sa paned seda tähele ainult siis, kui see ei toimi. Muul ajal töötab see automaatselt veebisaitide taustal ega häiri sind igapäevases töös. IFTTT on teenus, mis minu arvates peaks olema iga endast lugupidava arvutikasutaja teadmistevaramus.

Kui sulle meeldis see artikkel, siis ära unusta seda omale meelepärases sots.võrgustikus jagada!

2 kommentaari “Mis on IFTTT ja kuidas see aitab sinu elu lihtsamaks muuta?

Kirjuta kommentaar