Miks sinu Android ei uuendu?

Lollipop-Forest

Eelmise aasta sügisel ilmus Android OS isuäratava nimega Lollipop ning samal ajal sai iSeadmete omanikele kättesaadavaks ka Apple mobiilse opsüsteemi  8. versioon. Tänaseks päevaks on uue iOS-ga varustatud 60% iSeadmetest ning kõigest 3% Androidi seadmetest jooksutab Pulgakommi. Miks see nii on ning miks näevad Androidi seadmete omanikud opsüsteemi värskendust sama tõenäosusega kui oma enda kõrvu?

Google’i poolt arendatud operatsioonisüsteem Android on liider mobiilsete OS-de vallas. 2014. aasta seisuga on Rohelise Mehikese turu osakaal ligi 81%. Tegemist on ühe kõige lahtisema mobiilse operatsioonisüsteemiga, mis pakub suuremat valikuvabadust seadme kasutamisel kui ükski muu mobiilne OS. Just selle pärast on Android paljude inimeste ja tootjate südamed võitnud. Kuid OS’i õnnistuseks ning samas ka needuseks on selle avatus: opsüsteemi vabavaralisus põhjustab selle, et OS’i värskenduste loomine ning seadmeteni jõudmine on praktiliselt võimatu.

Miks just Android?

Androidi tähtsaimaks tõmbenumbriks on avatus, tegemist on ju siiski Linuxi põhise süsteemiga. Praktiliselt igaüks, kellel on vähegi soovi, saab võtta ette Androidi opsüsteemi (Google teeb selle vabalt kättesaadavaks) ning hakkata seda mudima. Google ei sea Androidi kasutamiseks rangeid norme riistvara ega tarkvara osas. Just sellepärast nii paljud elektroonikatootjad seda platvormi eelistavadki.

Avatus on Androidi õnnistuseks kui ka needuseks

Tulenevalt sellest, et igal elektroonikaseadmel on erinevad komponendid, vajab seade koostööks tarkvaraga draiverit ning see sunnib tootjat Androidi kohandama riistvarale vastavaks.  Tihtipeale mudivad telefonitootjad Androidi omanäoliseks, lisades sellele oma kasutajaliidese nagu näiteks Samsung TouchWiz ja HTC Sense. Ettevõtted väidavad, et selline kaunistus aitab nende tootel poeletil konkurentide omast eristuda, lisab aparaadile funktsioone juurde ning parandab kasutusmugavust. Tegelikkuses pole sellise kasutajaliidese puhul tegemist  üldjuhul millegi muuga, kui mõnes mõttes koleda, ruumiahne ning tüütu turdvaraga.

AppsPolemicas

Miks me ei saa uuendusi?

Värskelt küpsenud Androidi versioon, mis tehakse arendajatele kättesaadavaks, on ilmumise hetkel puhtam kui kiriku uksetagune:  see on üldjuhul ilus, kiire ja puhas. Kuid probleem seisneb selles, et selles pole arvestatud seadmete riistvara ning kasutajaliidese iseärasustega ehk siis sellist operatsioonisüsteemi ei saa päriselus ükski aparaat sujuvalt jooksutada. Maamunal on hetkel sadu, kui mitte tuhandeid erinevaid Androidi mudelit, ning praktiliselt igaühe jaoks on vaja opsüsteemi kohandada.

ajaks, kui telefonitootja saab värskenduse valmis, võib see  juba vanenenud olla

Kui telefonitootja peaks tahtma juba turul oleva seadme opsüsteemi värskendada, peab firma kohandama uut opsüsteemi vastavalt seadme riistvara ja tarkvara iseärasustele. Selleks tuleb arendajatel näha vaeva, OS’i uus versioon tuleb kuidagi moodi seadmetele serveerida ning see kõik kulutab ülemäära ettevõtte ressursse. Pealegi ei pruugi mudeli riistvara enam olla võimeline jooksutama opsüsteemi ning tolleks ajaks, kui telefonitootja saab värskenduse valmis, võib see juba ajast maas olla.

0526_easter_eggs_for_android_768x432_con_main

Oma rolli mängivad värskenduse ilmumises ka sideoperaatorid, eelkõige Jaapanis ning USA’s. Nendes riikides tegelevad opsüsteemi uuenduse levitamisega telkod, ning sellest tulenevalt on nendel üsna suur mõjuvõim telefonitootjate üle.  Seadmete tootjad peavad küsima luba sideoperaatorilt telefonimudeli opsüsteemi uuendamiseks. See aga toob kaasa üsna palju bürokraatiat ja paberimäärimist. Sideoperaator võib loa andmisega venitada mitmeid kuid ja isegi seada värskendusele oma tingimused, näiteks millised funktsioonid võivad uues OS’s olla ning millised mitte. Äärmisel juhul võib sideoperaator värskenduse levitamisest sootuks keelduda.

Kui inimene tahab uuema operatsioonisüsteemiga aparaati, soetagu endale uue seadme

Ei tasu ka unustada, et antud olukorras on olulisel kohal ka ettevõtte poliitika: milleks kulutada aega ja raha värskenduse loomiseks ning levitamiseks, kui lihtsam ning tulusam on müüa uusi mudeleid värskema opsüsteemiga. Kui inimene tahab uuema OS’ga aparaati, soetagu endale uus seade.  Selline poliitika kehtib eelkõige madala ja keskklassi telefonide tootjate puhul.  Üldjuhul on selliste tootjate seadmed nõrgavõitu riistvaraga ning kehvasti kohandatud opsüsteemiga. Sellest tulenevalt käitub Android kehvasti ning see läheb üsna kergesti rikki. Tootja eesmärgiks on see, et inimene ostaks igal aastal üha rohkem nende seadmeid, mitte ei jääks ühte aparaati kasutama mitme aasta jooksul. Seetõttu ei lasegi tootja opsüsteemi värskendust välja.

top-android-phones-2014

Kuid mida teha siis, kui sa siiski tahad saada oma Androidi-seadmele uuendust, kuid tootja ei plaanigi seda välja lasta? Tegelikult on valikuid kõigest kolm ning ükski pole sugugi rahakotisõbralik.

  • Soeta lipulaeva telefonimudel. Tipptaseme telefonide omanikud saavad suure tõenäosusega oma aparaadi operatsioonisüsteemi paar korda uuendada, aga mitte rohkem. Vanade ning odavate telefonide omanikud võivad Androidi uuendusest ainult und näha.
  • Osta Google Nexus seade. Need seadmed saavad pidevalt opsüsteemi värskendusi. Kuid ka Nexus seadmed ei jää lõpmatuseni uuendusi saama ning ühel päeval jääd sa istuma vananenud Androidi seadmega.
  • Kolmas variant on paigaldada oma seadmele Androidi modifikatsioon, nagu on näiteks CyanogenMod 12, mis toob Android 5.0 välimuse ja funktsionaalsuse rohkematele seadmetele ning isegi vanema põlvkonna seadmetele. Kuid modifikatsiooni paigaldamine võib olla keerukas ja riskantne protsess ning iga seadme jaoks ei pruugi modifikatsiooni saadaval olla.

Mida teevad konkurendid?

Google’i konkurentidel Apple‘l ning Microsoftil on mobiilseadmete valdkonnas praktiliselt täielik kontroll nii seadme riistvara kui tarkvara üle. Õunafirma loob ise nii seadme kui ka tarkvara, mis tagab komponentide ning operatsioonisüsteemi praktiliselt ideaalse koosluse. Apple‘l on ka kergem luua värskendusi, sest nemad teavad täpselt millised on seadmete iseärasused ning nemad saavad ka läbi oma suletud ökosüsteemi iOS’i versiooni levitada.

iOS-OTA-Updates

Microsoft lähtub natuke teistsugusemast poliitikast kui Apple. Pisipehme ettevõtte toodab ise enda mobiilseadmeid, kui ka annab loa kasutada Windows Phone’i tarkvara teiste tootjate seadmetes. Küll aga seab Microsoft telefonide tootjatele väga ranged nõuded nii tarkvara kui riistvara osas, ning uuendused kui need jõuavadki kasutajateni, on hästi tehtud.

Mida teeb Google?

Võib tekkida küsimus: miks ei võiks  Google reguleerida seda millistel seadmetel Androidi jooksutatakse? Sellisel viisil saaks Google kontrollida seda, kiudas Android välja näeb, kuidas toimib ning värskendused oleksid kättesaadavad õigel ajal.  Google on selle peale mõelnud ning on  loonud Google Nexus tooteseeria, mille hulka kuuluvad keskmise hinnaklassi telefonid ja tahvelarvutid. Kuid nende osakaal turul on suhteliselt pisike ning ka hind ei ole kõigile taskukohane.

Google üritab olukorda veidi kontrollida, nagu ka Microsoft, luues standardi Android One, mis võimaldab firmadel toota Androidi väärilisi seadmeid madala hinnaga. Põhimõtteliselt Google’i eesmärgiks luua  vaese mehe Nexus tootesarja.  One’i standardi alusel loodud seadmed hakkavad jooksutama kõige puhtamat Androidi ning aparaadid hakkavad saama kõige värskemaid uuendusi.

Google-IO-2014-Android-One-2

Nagu näed pole miski siin ilmas ideaalne. Nii palju kui ma ka Androidi ei armastaks, ei saa ma läbi sõrmede vaadata sellele faktile, et Android on juba juuretasemel mõningas mõttes vigane operatsioonisüsteem. Android pakub tavakasutajatele suurt valikuvabadust ning see mulle meeldib, kuid samas selle avatus rikub OS’i ära. Just selle avatuse ning populaarsuse tõttu ei saa meie, tavakasutajad nautida oma paar aastat või isegi paar kuud vanal seadmel kõige värskemat OS’i. Kuid selle üle natuke mõtiskledes tekkis mul küsimus: kas see uuendus on tõesti oluline?

Meedia on tekitanud meis kinnisidee, et me peame alati muretsema endale alati kõige uuema ja parema. Samas unustame, et ka vana ese toimib samaväärselt

Kui sa seda postitust loed, siis ma oletan, et sinule on küll oluline. Kuid kas see aitab kuidagi sinu seadmet paremaks teha? Kas uus OS teeb sinu elu paremaks? Vaevalt. Sind ehk võib öösiti üleval hoida mõte, et aparaat ei jooksuta Lollipop’i, kuid naabrimeest ei pruugi üldse kõigutada, milline Androidi versioon tema telefonil jookseb. Ning selliseid inimesi, nagu sinu naabrimees on enamik telefonikasutajatest. Nad ei ostnud telefoni selleks, et nüüd seda pidevalt mudida ja  kuude kaupa oodata seda opsüsteemi uuendust. Tõenäoliselt nad ei teagi mida see uuendus üldse teeb.

Ma tahan öelda seda, et meedia on tekitanud meis kinnisidee, et me peame alati muretsema endale alati selle kõige uuema ja parema. Samas unustame, et ka vana ese toimib sama väärselt. Minu ühel aparaadil jookseb Android Ice Cream Sandwich ning teisel Kitkat, ning need mõlemad seadmed toimivad just nii nagu mina tahan ja ma ei tunne sellest uuest opsüsteemist erilist puudust.

Mida aga sina arvad Androidi uuendustest? Kas sa oled uuenduste friik või sa naudid seda, mis sulle on antud? Palun jäta kommentaare ning kui sulle meeldis see artikkel, siis ära unusta seda endale meelepärases sotsvõrgustikus jagada.

Allikas:

Android Central Why you’ll never have the latest version of Android

Makeuseof Why Hasn’t My Android Phone Updated Yet?

How-to Geek Why Your Android Phone Isn’t Getting Operating System Updates and What You Can Do About It

Lisalugemist

Materjal sellest, kuidas luuakse Androidi värskendust spetsiifilise telefonimudelile

Ice Cream Sandwich – from source code release to software upgrade

Infograafik kuidas luuakse OS’i värskendust HTC seadme jaoks

HTC-Anatomy-of-an-Android

3 kommentaari “Miks sinu Android ei uuendu?

  1. Minu arvates on uuendused vajalikud. Neis lahendatakse vahest ka turvaprobleeme ja lisaks sellele osad programmid ei tööta vanemate Androidi versioonidega.

  2. Meedial on jah suht suur roll, et üha jälle tahad uuemaid ja paremaid seadmeid ja tarkvarasid. Mul oli mõnda aega teemaks see, et tahtsin tingimata saada tippklassi nutitelefone, aga nüüd leian saab ka suht asjaliku 5.0” nutitelefoni 300-450 eur. Mina eelistan küll enim puhtamate Android op.süsteemiga seadmeid, seetõttu meeldivad enim Motorola nutitelefonid.
    Uuendused on vajalikud ning olulisem aksept, mis tavaliselt parandatakse on turvalisus. Kuid siiski võib vahel kasutusmugavus sellest kannatada saada.

  3. Pingback-viide: Ka Android tunneb lavahirmu | tehnikarott

Kirjuta kommentaar