Milleks otsingumootorile termostaat?

google-acquires-nest.png w=640&h=419Eelmise nädala esmaspäeval ilmus uudis sellest, et Google ostis Nest-i nimelise ettevõtte, mis toodab nutikaid termostaate ja suitsuandureid. Kohe pärast uudise ilmumist hakkasid Internetis ilmuma (vandenõu) teooriad selle kohta, miks siis Google selle termostaatide ja suitsuandurite tootja ära ostis. Selles postituses toon ma välja paar oletatavat põhjust, miks Google seda tegi.

Nest-Thermostat-2-537x392Google püüab jõuda inimeste kodudesse

Me kanname nutiseadmeid oma taskutes, me veedame arvutite taga suurema osa päevast ning kohe-kohe on müügile tulemas ka kantavad nutiseadmed (nutikellad-ja prillid). Mida meil oleks veel vaja nutitaks muuta? Elektroonikatootjad arvavad, et meie olmeseadmed pole piisavalt nutikad ning seepärast on alanud võidujooks selle nimel, kes esimesena toob turule nutikad olmeseadmed (lambipirnid, lukud, turvasüsteemid jne.), mida inimesed hea meelega kasutaks.

Nest Labs on juba loonud kaks seadet, mida kasutatakse igapäevaselt majapidamistes ning nad on suhteliselt edukad. Seepärast Google soetaski Nest-i, et mitte tühjalt nuti-olmeseadmete turule minna. Tänu sellele, et Nest-i tooteseeria läks Google-i kontrolli alla, on Google-st saanud või on saamas suurim ja tähtsaim tegija nuti-olmeseadmete valdkonnas.

Benedic Cambell AndroidNest Labs-i ost on samm Google robootika valdkonnas

Nest Labs-i loojad on pidanud oma kompaniid robotite tootjaks, kuid nad ei tooda veel selliseid inimese-kujuga roboteid, keda me oleme harjunud endale ette kujutama, kuuldes sõna “robot”. Kuid Nest-i termostaati ja suitsuandurit võib siiski pidada mõningas mõttes robotiteks, mis koguvad väliskeskkonnast tulevaid andmeid, analüüsivad kogutud andmeid ning seejärel reageerivad nendele tingimustele. Seega võib öelda, et mõningal määral on nendes nutiseadmetes olemas tehisintellekt. Ning taolist tehisintellekti Google jahib, et seda saaks kasutada oma tulevastes “Google-botides”.

Google saab enda käsutusse vajalikud eksperdid

Mõningate kasutajate arvates ei oska Google toota seadmeid ega teenuseid just kasutajate jaoks, selliseid seadmeid, mida tavainimene hea meelega kasutaks. Samas Nest Labs on loonud juba kaks sellist kasutajasõbralikku seadet ning Nesti toodete edukuse üheks saladuseks on toodete disain ja kasutajasõbralikkus. Google sai Nest-i ostuga oma käsutusse ka ajud, mis Google-le kasuks tulevad. Seega ei pruugi Nest Labs-i töötajad tegutseda ainult oma valdkonnas, vaid võtta osa ka teiste Google toodete loomisel ja arendamisel.

Google saab koguda andmeid kasutajate majapidamiste kohta

Ma usun, et paljud Internetikasutajad on vähemalt kuulnud sellest, et lisaks USA julgeolekuteenistusele luurab tavakasutajate järele ka Google. Google ei ole lihtsalt otsingumootor, see on ka hiiglaslik “reklaamiagentuur”, millel on rohkem kontrolli Interneti kasutajate ja nende andmete üle, kui on mõnel demokraatlikul riigil kontrolli oma kodanike üle. w640 (5)Sellest, kuidas see süsteem toimib, võite lugeda sellest postitusest.

Aga lühidalt öeldes, kogub Google andmeid Internetikasutajate maitse eelistustest Chrome veebisirvija, otsingumootori kasutuse, klikitud bännerite ja Androidi OS-i põhiste seadmete vahendusel. Kogutud andmete alusel teeb Google järelduse, millist sorti reklaami ühele või teisele kasutajale näidata reklaambännerites.

Mida siis Google Nest-lt saab? Nest-i termostaadi kaudu võib Google koguda andmeid inimeste kodude elektrienergia kulutuste kohta. Need andmed võib Google elektrienergia teenusepakkujatele maha müüa, mis võivad omakorda tavakasutajaid “soodsate” elektripakettide kuulutustega pommitada.

hallway_pulse_static_large_verge_super_wideGoogle poolt Nest-i toodete vahendusel kogutud andmed võivad huvi pakkuda ka kindlustusfirmadele. Nest-i suitsuandur võib registreerida majapidamistes esinevaid tulekahjusid, millest inimesed ei teata, kuid suitsuandur saab sellest teada ja saadab need andmed mõnele Google serverile. Termostaadi abil võib koguda andmeid selle kohta, millal kaob soojus majast, millal elekter kaob ära ja palju muid põnevaid andmeid, mis võivad kindlustusfirmadele huvi pakkuda ja mille eest on nad nõus kopsaka rahasumma välja käima.

Niisiis, see et Nest Labs-i ja selle toodete kaudu saab Google kasutajate majapidamise kohta infot koguda, on fakt. Kuid kas see on siiski niivõrd halb? Ka mind tüütab selline Google pidev kasutajate järele luuramine ning andmete kogumine. Samas hirmutab see fakt, et meid, tavakodanike,  pidevalt jälgitakse, ning seda ei tehta meie riigi julgeoleku tagamiseks, vaid raha teenimiseks. See kõik meenutab mõningal määral Orwelli “1984”-s kirjeldatud ühiskonda, kuid ainult läbi roosade prillide vaadatuna: “me teame mida te tahate, me teame kus te olete, me teame mis teile meeldib, aga see kõik on teie endi huvides”.

Samas, selline andmevahetus Nest-i ja Google vahel võib tuua kaasa mõlema tootja teenuste ja toodete kvaliteedi paranemise. Kuid praegu on veel vara paanitseda ning minna tänavatele loosungitega “Maha Google!”.  Keegi veel päris täpselt ei tea, mida Google otsustab Nest-ga peale hakkata. Võib-olla on see samm tavakasutajate igapäevase elu mugavamaks muutmiseks, võib-olla aga üks sammudest inimeste kontrolli alla võtmiseks (hirmus mõte, eks?). Aga eks aeg näitab.

Mida aga teie arvate Nest Labs-i ostust? Mis võib Google-l plaanis olla? Palun kirjutage oma arvamus kommentaaridesse!

Allikad:

Arstechnica The battle for the home: Why Nest is really Google’s new smart home division

Arstechnica What Google can really do with Nest, or really, the Nest’s data

Gizmodo Why Nest is worth every penny

The Atlantic Why Google bought Nest: A Theory

Nest Labs koduleht 

Lisalugemist:

Miks on paljud pettunud Google-i ostust The Verge

Kirjuta kommentaar