5 moodust, kuidas varastatud tehnikaga raha teenida

See võib juhtuda igaühega meist: ühel mitte-nii-väga-ilusal päeval astud koduuksest sisse ning avastad, et oled paljaks röövitud. Jalutama läinud vara hulgas on ka sinu arvuti, arvuthiired, juhtmed, tahvelarvuti jne. Mida aga  vargapoisid  sinu varaga peale hakkavad? Panti andmine ei ole ainuke moodus sinu vara maha hangeldada. Mina toon välja 5 kõige tuntumat moodust kuidas varastatud kraam rahaks teha, ning seletan lahti, kuidas suli tekitatud kahju oleks minimaalne.

1. Ese maha müüa

Kõige kindlam ning küllap ka kõige lihtsam viis varastatud kaup rahaks teha on see maha müüa. Ning kahjuks on meil Eestis varastatud kauba vastuvõtupunkte piisavalt. Ka Eesti veebis on täiesti toimivad saidid okidoki ning osta.ee, kus  legaalsete ostu-müügitehingute vahel esineb ka varastatud kauba müük. Pihta pandud telefoni eest võib saada üsna viisakaid summasid, alates 3 eurost lõpetades paarisaja euroga. Eriti kuumaks kaubaks on meil oksjonisaitidel Apple’i toodang. Kui näiteks  Samsungi mudel ostuhind on 300 euri, siis pandikas saab selle eest kõige rohkem 50 ning veebioksjonil müües kuni 100 Euroopa liidu rahaühikut. Müües maha iPhone’i võib enda taskusse pista juba viisakama summa.

vargus

Lahendus: Pane oma Androidi või iOS’i seadmes paika vastavad sätted ning kui seade läheb kaotsi märgi aparaat seadmehalduriga kadunuks. Isegi kui sa ei saa masinat tagasi, on blokeeritud moblat vargal praktiselt võimatu maha hangeldada.

2. Müüa seade eraldi jupidena maha

Nagu ka ärandatud autogi puhul, on pihta pandud masina tervikuna müük üsna riskantne tegevus. Küll aga arvuti jupi kaupa maha hangeldamisel on oht vahele jääda üsna pisike ning mõningal juhul isegi tulusam, kui tervikuna müümine. Kõige väärtuslikumaks komponendiks järelturul on graafikakaart. Selle eest küsib müüja 25-350 eurot. Veidi odavam kaup on oksjonisaitidel muutmälu ning protsessorid, mida müüakse hinnaga 0.10 kuni 50 eurot. Kuid kõige aktiivsemalt müüakse meil  kõikvõimalikke kaableid, arvutihiiri ning klahvistike. Ühe kaabli hind ei ole küll eriti kõrge, kuid hulgi müües saab üsna viisaka summa kokku.

Lahendus: Märgi igale arvutikomponendile oma kontaktandmed sellisel viisil, et sellest kirjest lahti saamine oleks võimalikult raske. Võid näiteks telefoninumbri koos nimega kraapida jubina plastikust osale. Nii saad oma arvutiosa tuvastada, kui see peaks kunagi okidokis müüki ilmuma.

3. Tagastada vaevatasu eest

Vahel võib juhtuda nii, et vargapoiss mängib samariitlast ning otsustab sinult pihta pandud telefoni või arvuti tagastada. Sa võid ju heauskselt arvata, et pikanäpumehel hakkas südametunnistus piinama ning ta tahab oma kuritegu heastada. Kuid päriselu ei ole Disney koguperefilmi lõpustseen. See inimene helistab teile pakkumisega, et ta võiks küll eseme tagastada, kuid ta asub teist kaugel, ta on tööl, ning ta ei taha töökohta kaotada sest tema hamster on surivoodil,  ning pealegi, miks ta peakski sinu vara sulle üldse tagastama? Tema ju “leidis” masina, ning reeglite kohaselt  on see nüüd tema oma. Mõni teine inimene poleks sulle helistanudki, aga tema kui eeskujulik kodanik üritab olukorda inimese kombel lahendada. Ühesõnaga vargapoiss hakkab oma ohvrilt nõudma lunaraha seadme tagastamise eest. Üldjuhul on kurikaela nõutav summa võrdväärne seadme poehind või  isegi  sellest kõrgem. Kui näpumees osutub eriti nutikaks, võib ta masinasse sisse logida ning ähvardada seadme mälu tühjaks teha kui sa tema tingimustega ei nõustu.

neeson1

Lahendus: ühte minu tuttavat rööviti tänaval paljaks ning järgmisel päeval helistasid talle tundmatud kodanikud, kes olevat tema telefoni leidnud. Muidugi nõuti selle tagastamise eest leiutasu. Naine otsustas nende samariitlastega kohtuda, kuid võttis endaga kohtumisele kaasa tosinkond tugevat ihukaitsjat. Kohtumine möödus ohvriteta ning seaduslik omanik sai sentigi maksmata oma vara tagasi.  Kuid kas tasub minu tuttavast eeskuju võtta? Mina ei oska seda öelda. Seaduse kohaselt peaksid sa olukorrast teatama poliismannidele ning lasta neil oma tööd teha. Kuid minule isiklikult pakuks rohkem rahuldust see, kui saaksin lugupeetud härrade kehale mälestuseks paar muhku ja sinikat jätta, enne kui mendid nad vastu võtavad. Valik on sinu, kuidas otsustad sellises olukorras toimida.

4. Pressida omanikult raha välja

Üks kõige kavalam ning tulusam viis pihta pandud seadmega raha teenida on selle omaniku šantažeerimine.  Lisaks igavatele puhkusepiltidele, muusika-ja filmivaramule leidub praktiliselt igas aparaadis midagi sellist, mis on väärt prisket rahasummat. Seadme mälus võivad peituda tööga seotud dokumendid, mida võib mustal turul üsna kopsaka summa eest maha hangeldada või siis kasutada omanikust raha välja pressimiseks. Eriti on selles plaanis silmapaistvad kõrgema astme ametnike ning ettevõtte juhtide arvutid ja telefonid, milles peituvad saladused võivad olla väärt miljoneid.

Kuid ka lihtsureliku arvutis leidub sellist materjali, mis on kurjategijale magusaks saagiks. Aparaadis võib leiduda igatsugu siivutuid pilte ning videomaterjali, mille sa oma abikaasa või elukaaslasega tegid. Selline materjal on ülimalt kompromiteeriv ning seda oskab oma kasuks pöörata iga tavaline suli, kes taolisele varale on käed külge saanud. Kurjategija võib neid pilte ja videosid kasutada raha, veelgi rohkemate piltide ning videomaterjali või seksi nõudmiseks.

Lahendus: Krüpteeri kõik oma konfidentsiaalsed dokumendid, pildid ning videod ning hoiusta neid varjatud kohas (ehk mitte töölaual). Töö-alaseid materjale ei tasuks vast üldse pikemaks ajaks oma arvuti mällu jätta.

5. Andmete vargusega

Igas aparaadis sisaldub osake sinu andmetest. Telefonis on kirjas sinu nimi, telefoninumber, sinu sõprade-tuttavate kontaktandmed. Kui telefon on vähegi nutikas, saab sellelt  ligi ka sinu e-postile, sotsiaalvõrgustiku kontodele ning aparaat on ka meelde jätnud lokaalid, kus sa oled olnud. Arvutis on tõenäoliselt hulgaliselt sinu kohta käivat konfidentsiaalset infot ning küllap tänu küpsistele saab arvutist paroole teadmatagi  ligi mitmetele e-teenustele, näiteks sinu e-rahakotile. Kogu see infokupatus on nagu kuldvillak argonautide jaoks.

Esiteks saab need andmed kräkkeritele edasi müüa, kes oskavad selle infoga üsna palju sigadust korda saata. Teiseks, inimene võib koguda piisavalt infot, pääseda ligi sinu sotsiaalmeedia kontodele ning üleüldse kehastuda sinuks ning nõuda sinu lähedastelt raha, võtta sinu nimele laenu ja muid kuritegusid sooritada. Võimalusi on lõpmatu hulk.

facebook

Esimene asi, mida suli teeb, kui saab sinu Facbook’i kontole käpad külge

Lahendus: Seadmetel peaks olema paigaldatud ekraanilukk või parool. Niipea, kui nutitelefon on pihta pandud tuleb see esimesel võimalusel blokeerida. Sellest, kuidas blokeerida Androidi või iOS’i seadet olen ma juba varasemalt kirjutanud. Vähegi konfedentsiaalsed andmed tuleks hoida krüpteeritud kujul. Kui seade läheb kaduma, siis anna sellest teada nii politseile kui ka oma lähedastele.  Muuda kindlasti esimesel võimalusel oma veebiteenuste kontode salasõnad  enne, kui seda teeb kurjategija ning jälgi väga tähelepanelikult sinu kontodega toimuvat. Nii on sinu andmed, raha ning heaolu vähegi kaitstud.

Kui sulle meeldis see postitus siis palun jaga seda endale meelepärases sotsiaalvõrgustikus! 

PS. Ma tahaksin teada, mida ta arvate nendest illustratsioonidest. Kas sa tahad neid ka edaspidi näha? Palun jäta kommentaare!

Allikas:

Makeuseof Five Ways a Thief Can Profit From Your Stolen Hardware

12 kommentaari “5 moodust, kuidas varastatud tehnikaga raha teenida

  1. Alla käind oled! Labased postitused ja nõmeda slängi kasutus “poliismann” jne. Olid ajad kui kirjutasid põnevaid lugusi, kuidas miski asi töötab ja tegid normaalseid ülevaateid. Nüüd mingi totaalne jama. Mõtetu pane oma jama kinni või tooda normaalset sisu!

      • Suht nali kui siin vastu ülbitsed. Toodad viimasel ajal ikka laus jama, aga nh loeb siiski klikk sinu postitusel ja jusiis see pask toob klikke. Näe isegi mina va loll loom ju klikkisin antud rubriigil.

      • ülbitsed siin sina. Isegi kui ma tahaksin teid pikalt saata, siis on minul, kui blogi autoril selleks täielik õigus. Mis sa selle lausjama all mõtled? Selline väide ei aita minul kuidagi asja paremaks teha

    • Vaadake Tiit ja Teet, Mina kirjutan oma vabast tahtest ning oma lõbuks. Ma naudin kirjutamist ja mul on ainult hea meel, kui keegi minu kirjutatust kasu saab. Mul on ka hea meel selle üle, et minu tekste loetakse. Kuid mul pole mingisugust kohustust mitte kellegi ees mingit kindlat sisu luua. Ma pole selles plaanis kellegagi lepingut sõlminud ega midagi kokku leppinud. Kui teile ei meeldi siin kirjutatu, siis mina ei hoia teid siin kinni.

  2. Sooviks rohkem ülevaateid/arvustusi. Need õpetused ja sellised postitused nagu seesama siin tunduvad minu jaoks väga igavad. Palun kasutage ülevaadetes ka enda tehtud pilte vi videoid. Igav on lugeda kui pole pilte juures. Sellega seoses soovitan teil kasutada enda tehtud pilte, mitte seliseid mille olete lihtsalt kopeerinud nt tootja lehelt või mõnest otsingumootorist.

    Aitäh

    • Esiteks, aitäh tagasiside eest. Teiseks seletan ma lahti miks ei ole teie pakutu eriti võimalik. Ma pole nii suur tegija, et elektroonikahiiud minu juurde tormi jooksevad ja annavad tehnikat arvustamiseks. Seda juhtub tegelikult üsna harva, et ma midagi arvustada saan. Teiseks, piltide ja videotega on selline teema et nende tegemiseks on vaja head aparatuuri ning korralikku võtteplatsi. Seda pole mul kuskilt võtta.
      Seega ei ole teie pakutud arvustuste tegemine hetkel võimalik.

Kirjuta kommentaar