Rootida või mitte rootida? -See on küsimus!

rooting1Enamik Andoidi seadmete omanikest on kuulnud sellisest protsessist nagu Androidi rootimine, kuid mis vägitegu see selline on ning mida see annab?  Põhimõtteliselt annab rootimine kasutajale OS administratoori õigused (nagu Windowsi või Mac OS-l). Kuid Androidi OS annab iseenesest kasutajale piisavalt vabadust ning milleks veel seda seadme OS-i surkida?

Androidi rootimine võimaldab kasutajal üle saada piirangutest, mille on seadme tootja peale pannud ning  lühidalt öeldes saate rohkem kontrolli oma seadme üle. Mõningad rakendused nõuavad töötamiseks  ligipääsu Androidi juurele, rootitud seadmele saab paigaldada  teiste tootjate ROM-e ja üleüldse võimaldab rootimine isikupärastada seadet, niipalju kui te ise seda tahate.  Täpsema  selgituse sellest,  mis on rootimine ja kuidas seda tehakse saate Photopointi blogi artiklist. Mina toon välja paar põhjust, miks võiks Androidi seadet rootida ning mida see annab.

MarketRohkem rakendusi

Alati pole võimalik saada neid kõige paremaid rakendusi, mida Google Play pakub. Mõningad rakendused nõuavad ligipääsu OS-i juurele. Need rakendused surgivad Androidi “siseelundeid” ning võimaldavad teha kasutajal seda, mida Google, seadme tootja või telefonioperatoor ei taha kasutajale lubada. Mõningad rakendused, mis töötavad ilma rooti-ligipääsuta saavad “supervõimed” niipea kui seade on rootitud.

Rohkem kontrolli rakenduste üle

Osa tootja pool installitud rakendustest jätame me kasutamata, kuid nad võtavad tihtipeale palju ruumi seadme mälus, neid on vaja vahete vahel uuendada ja nad muutuvad ajapikku tüütuks, kuid eemaldada neid ei saa. Taoliste rakenduste eemaldamiseks või “vaigistamiseks” tuleb Androidi rootida.

Võimaldab installida modifitseeritud OS-i

Custom Rom on Androidi operatsioonisüsteemi modifikatsioon,  mis sisaldab teistsuguseid seadistusi, värvikombinatsioone ja muud nänni võrreldes originaalse OS-ga. Androidi modifikatsioone on lõputu hulk ja igaühel on omad eelised ja puudused.

Teeb kättesaadavaks kõige uuemad OS-i uuendused

Küllap tekitab natuke masendust see, kui seadme OS-i versioon on juba lootusetult ajast maas ning iseenesest Android ennast ei värskenda. Mõningate seadmete tootjad ei tahagi, et seadmete tarkvara uueneks ning seepärast võib kasutaja OS-i uuendust lõpmatuseni ootama jääda. Rootimine võimaldab kasutajal installida käsitsi oma seadmele Androidi viimast uuendust.

w680Võimaldab skinne muuta

Tootja poolt seadmele installitud skinnid, välimus ja rakendused ei ole alati kõige paremad, kõige funktsionaalsemad ja kõige sobilikumad seadme jaoks. Ühel hetkel võib tekkida tahtmine muuta oma Androidi OS-i välimust ja selleks tuleb oma seadet rootida.

w68012Võimaldab kontrollida riistvara

Kui teie Androidi-põhine seade hakkas aeglaselt töötama või ei pea enam aku nii kaua vastu kui tahaks, siis aitab teid rootimine. Ligipääs juurele võimaldab seadistada OS-i kernelit nii, et seade tarbiks rohkem või vähem elektrienergiat. Samas võib kasutada ka rooti ligipääsu nõudvat rakendust SetCPU, mis võimaldab seadet overclock-da ja kontrollida millal ja kuidas seade oma riistvara haldab.

Võimaldab Androidi OS-i lõputult isikupärastada

Te võite installida sellised Custom ROM-d, et keegi ei saa arugi, et tegemist on Androidi seadmega. Te võite lisada seadmele lisafunktsioone (näiteks žestide põhine kontroll), lisada klaviatuure, muuta helinaid, kasutatavaid värvikombinatsioone, muuta bootloaderi välimust ja üldse teha seadmega mida hing ihkab.

Võimaldab teha paremaid varukoopiaid

Enamik Google Play-s olevad Back-up rakendustest võivad küll teha varukoopiaid sellest, mis on teie seadmele salvestatud, kuid need koopiad on suhteliselt pealiskaudsed. Need rakendused salvestavad telefonikontakte, pilte, muusikat jne. Rakendus nimega Titanium Backup teeb paremaid ja põhjalikumaid varukoopiaid seadme mälus olevatest andmetest, sealhulgas salvestab ka rakenduste mälus olevaid andmeid (näiteks salvestatud märkmed). Titanium Backup nõuab ligipääsu Androidi juurele.

Lõputult võimalusi

Rootitud seadmega on võimalik teha palju rohkem kui rootimata seadmega. Rootitud seadet võib Bluetoothi kaudu ühendada teiste seadmetega, saab installida ja kasutada keelatuid rakendusi, saab kasutada Androidi uuematele versioonidele kättesaadavaid funktsioone jne.

benefits-of-rooting-android-phonesNagu te aru saite võimaldab Androidi rootimine teha päris paljut, mis ilma rootimiseta poleks võimalik või mille eest oleks pidanud maksma.  Kuid kas siiski tuleb tormata oma seadet juurima? Rootimisel on ka omad puudused: Esiteks võib rootimise käigus midagi valesti minna ja seade muutub kasutuskõlbmatuks (bricked). Teiseks ei kehti rootitud seadmele enam tootja poolset garantiid. Nii et selle rootimisega peab natuke ettevaatlik olema.

Viimasel ajal on märgatud seda, et  Androidi seadmeid on hakkatud harvem rootima, kuigi paar aastat tagasi oli see justkui kohustuslikuks protseduuriks Androidi seadme jaoks. Asi on selles, et nüüd ei nõua paljud root rakendused ligipääsu juurele. Teiseks põhjuseks on see, et Androidi versiooni uuendatakse suhteliselt tihti  uuematel seadmetel ja kolmandaks, funktsioonid mis varem olid vaid rootitud seadmetel, on nüüd tootja poolt paigaldatud seadmele.

Rootimine pole kohustuslik ja iga Androidi kasutaja ei pea seda tegema. Ning rootitud seadmed ei sobi kõigile. Kui te olete rahul oma seadme tarkvaraga, siis võite rahulikult rootimata seadmega edasi elada. Kui aga te tahate suurendada oma seadme funktsionaalsust, muuta seadet isikupärasemaks või tahate niisama oma seadet proovile panna siis laske käia ja rootige oma seadet.

3 kommentaari “Rootida või mitte rootida? -See on küsimus!

  1. Pingback-viide: 20 tehnoloogia alast müüti | tehnikarott
  2. Pingback-viide: Miks ei tasu äppi tappa? | tehnikarott
  3. Pingback-viide: Kuidas leida kaduma läinud Androidi? | tehnikarott

Kirjuta kommentaar